Krēmīgā pasta ar sparģeļiem

Krēmīgā pasta ar sparģeļiem – Katrīnas Mames recepte (bloga krustnagliņa.lv )

Nekad neesmu bijis liels sparģeļu fans. Vienmēr bez sirdsapziņas pārmetumiem laižu garām sparģeļu sezonu, un arī visas sociālo tīklu skaistās sparģeļu bildes citu cilvēku šķīvjos manī neizraisīja nekādas emocijas. Līdz šim pavasarim.
Nezinu, kas notika, bet pēkšņi migla no manām acīm ir nokritusi, un es beidzot šogad saprotu sparģeļus. It īpaši tos, kas Latvijā audzēti. Tie ir tik saldi, kraukšķīgi, svaigi un garšo pēc pavasara. Šogad esmu apņēmusies kompensēt visus savus iepriekšējos sparģeļu ignorēšanas gadus, tāpēc gatavoju tos bieži – kā piedevu, salātos, un šoreiz – arī pastā.
Recepte ir pavisam vienkārša, bet rezulāts tik labs, ka nevarēju beigt ēst pa taisno no pannas. Šoreiz diezgan svarīga sastāvdaļa ir rauga pārslas (tās kopā ar Kalnienas sparģeļiem vari iegādāties  Stockmann). Tās dos mērcei sierīgu garšu, kas pastai tik ļoti piestāv. 
Ja arī tu vienmēr sparģeļiem meti līkumu, tad varbūt šajā pavasarī dod tiem iespēju sevi savaldzināt. Sparģeļiem tas ļoti labi sanāk.

3 porcijām nepieciešams:
250 g Indijas riekstu, pāris stundas mērcēti ūdenī
3 – 4 ēdamkarotes rauga pārslu
400 ml ūdens
3 ēdamkarotes citrona sulas
1/2 – 1 tējkarote sāls
Eļļa vai sviests cepšanai
12 – 15 šampinjoni
250 g sparģeļu
4 ķiploka daiviņas
Liela sauja saldētu zaļo zirnīšu
Pasta pēc izvēles, es izmantoju pilngraudu spagetti

1. Uzvāri pastu pēc instrukcijas uz iepakojuma, nokās un atliec malā.
2. Mērcētos Indijas riekstus noskalo un liec blenderī kopā ar rauga pārslām, ūdeni, citrona sulu un sāli. Blednē, līdz izveidojas krēmīga mērce.
3. Sēnes sagriez plānās šķēlītēs, ķiploku sakapā. Sparģeļiem nogriez apakšējos 1 – 2 cm (tie ir ļoti stiegraini) un pārējo sparģeli sagriez ~3 cm garos gabalos. 
4. Pannā uzkarsē nedaudz eļļas. Liec cepties sēnes, ķiplokus un sparģeļus. Maisot cep apmēram 7 – 10 minūtes, līdz sēnes ir apbrūnējušas un sparģeļi kļuvuši nedaudz mīkstāki. Ja vēlies, lai sparģeļi ir vēl mīkstāki, tad pacep ilgāk.
5. Pievieno pannā mērci (nelej uzreiz visu, atstāj nedaudz mērces blenderī), zaļos zirnīšus un pastu. Kārtīgi visu izmaisi un nogriez uguni. Ja liekas, ka ir par sausu, pievieno vēl nedaudz mērces.
Pasniedz, pārkaisot vēl nedaudz rauga pārslas, kā arī kādus zaļumus, ja vēlies. Pasta jāēd uzreiz, jo tā diezgan ātri paliek sausa. Ja nākamajā dienā ēdīsi pārpalikumus, tad sildot pievieno nedaudz ūdens, lai pasta būtu krēmīga.