Zemeņu laiks ir klāt!

Zemeņu laiks ir klāt!

Latvijas vasaras ar savu viesošanos mūs nelutina ilgi, tādēļ būtu grēks neizmantot brīnišķīgās un saulainās dienas maltītēm iekštelpās, ja var doties piknikā. Protams, visgaršīgākās zemenes ir tās, kas tikko noplūktas dobē, tomēr receptēs to izmantošana sniedzas krietni tālāk par putukrējumu vai kūkām. Tās lieliski garšo un piedien arī sāļās receptēs.

 

       

Salāti ar grilētu vistu un zemenēm

4 personām

 

MARINĀDEI
500 g atkaulotu vistu šķiņķīšu
2 daiviņas ķiploku
½ glāzes tonika
1 ēdamkarote brūnā cukura
1 apelsīns
pāris pilienu tabasko mērces
6 smalki sakapātas svaigas lauru lapas
1 glāze kefīra

 

SALĀTIEM

140 g spinātu
100 g zemeņu
2 avokado
150 g mini mocarellas siera bumbiņu
sauja grauzdētu valriekstu

 

MĒRCEI
50 ml olīveļļas
1 apelsīns
1 daiviņa ķiploka
1 tējkarote brūnā cukura
šķipsniņa malta kanēļa

  1. Pagatavo marinādi. Ķiplokus smalki sakapā, sajauc ar toniku, brūno cukuru un miziņām un sulu no 1 apelsīna. Pievieno pāris pilienus tabasko, sasmalcinātas lauru lapas, kefīru, un liek marinēties vistu šķiņķīšus vismaz uz 2 stundām.
  2. Iemarinētus vistu šķiņķus liek grilēties 4–5 minūtes no katras puses un 5 minūtes “atpūtina”, ietinot folijā. Pēc tam sagriež nelielās strēmelēs.
  3. Pagatavo salātus. Vidēja izmēra lēzenā bļodā liek spinātu lapiņas pāri kārto ceturtdaļās sagrieztas zemenes, mocarelas bumbiņas un šķēlītēs sagrieztus avokado. Pāri kārto vistas gabaliņus un valriekstus.
  4. Pagatavo mērci. Apelsīnam norīvē miziņu, sajauc kopā olīveļļu, pievieno apelsīna sulu, smalki sakapātu vai sarīvētu ķiploka daiviņu, brūno cukuru un kanēli. Visu kārtīgi samaisa kopā un pasniedz ar salātiem.

 

Zivs tako ar zemenēm

4 cilvēkiem

 

ZIVIJ MĪKLĀ
400 g laša filejas
50 g kukurūzas cietes
50 g kviešu miltu
1 tējkarote cepamā pulvera
150 ml medalus
½ tējkarotes citronpiparu
sauja sakapātu pētersīļu
šķipsniņa sāls
700 ml saulespuķu eļļas fritēšanai

 

MĒRCEI
50 g majonēzes
½ tējkarotes brūnā cukura
miziņas un sula no 1 laima

TAKO PILDĪJUMAM
4 tortiljas plāksnes
2 redīsi
1 avokado
sauja zemeņu
1 neliels gurķis
pāris gabaliņu marinētu halapenjo piparu

 

 

  1. Zivi apsāla un pagatavo mīklu, sajaucot kopā visas norādītās sastāvdaļas. Maisa, līdz izveidojas bieza, krēmīga, bet līstoša masa. Atstāj mīklu uz 10 minūtēm ledusskapī mazliet uzbriest.
  2. Nelielā katliņā uzkarsē eļļu. Zivi panē mīklas maisījumā un fritē aptuveni 3 minūtes, līdz tā ir zeltaini brūna. Noliek to uz salvetes, lai notecinātu lieko eļļu.
  3. Visus norādītos dārzeņus pildījumam sagriež plānās šķēlītēs.
  4. Pagatavo mērci, kopā sajaucot majonēzi, cukuru, laima miziņas un sulu.
  5. Tortiljas plāksnes ar šķērēm sagriež apmēram 20 cm/dm aplīšos un mazliet uzsilda krāsnī, uz grila vai pannas.
  6. Siltās tortiljas plāksnītēs pamīšus kārto visus dārzeņus, pāri liekot fritēto zivi, mērci un halapenjo piparus.
  7. Sasprauž ar nelielu kociņu un pasniedz nekavējoties.

Grilēta vista ar zemeņu salsu
2 porcijas

 

MARINĀDEI
2 vistas filejas

½ glāzes terijaki mērces
1 tējkarote medus
1 tējkarote ingvera pulvera

SALSAI
1 mango
2 saujas zemeņu
2 nelieli avokado
2 nelieli gurķi
1 tējkarote medus
šķipsniņa čili piparu

 

  1. Vistas filejas iemarinē norādītajās marinādes sastāvdaļās un atstāj uz 1,5–2 stundām.
  2. Vistu liek grilēties aptuveni 7 minūtes no katras puses, tad atstāj 7 minūtes folijā “atpūsties”.
  3. Gurķus, avokado, mango un zemenes sagriež vienāda izmēra kubiņos un sajauc ar medu un čili.
  4. Karstu vistu pasniedz nekavējoties kopā ar pagatavoto salsu.

 

Svaigais kokosriekstu batoniņš ar melno šokolādi un zemenēm

6 porcijas

 

2 glāzes kokosriekstu vai mandeļu skaidiņu
35 g kokosriekstu eļļas
3 ēdamkarotes medus
220 g melnās šokolādes
2 saujas vidēja izmēra zemeņu

  1. Riekstu skaidiņas sablendē viendabīgā, biezā masā kopā ar kokosriekstu eļļu un medu.
  2. Zemenes sagriež gareniski uz pusēm.
  3. Šokolādi izkausē ūdens peldē.
  4. Sablendēto riekstu masu klāj nelielā formiņā un izlīdzina, veidojot deserta pamatni, pāri kārto uz pusēm sagrieztās zemenes un pārlej ar melno šokolādi. Ja vēlas, virskārtu var pārbērt ar nelielu daudzumu mandeļu vai kokosriekstu skaidiņu.

Desertu liek sastingt aukstumā uz 2 stundām. Gatavu sagriež nelielos gabaliņos un pasniedz.