Zaļie griķi

Stockmann sortimentā parādījušies Latvijā auguši vērtīgie zaļie griķi. To dabīgā krāsa ir zaļa, ne brūna, jo graudi netiek termiski apstrādāti – grauzdēti. Tieši tādēļ tie ir “dzīvi”, saglabājot daudz vairāk (līdz 30%) vērtīgas īpašības, salīdzinot ar parastajiem griķiem un pat spējīgi dīgt. Turklāt, zaļajiem griķiem ir maiga garša.

Zaļo griķu sastāvā ietilpst 18 aminoskābes, tostarp neaizvietojamās. Šie graudi ir bagāti ar kvalitatīvām olbaltumvielām: 11,5% uz 100 g. Tie satur B grupas vitamīnus: B1, B2, PP, B5, B6, B9, makro un mikroelementus: kāliju, fosforu, magniju, kalciju, dzelzi, mangānu, varu, nātriju, selēnu, pantotēna un folijskābes, lizīnu, metionīnu, lecitīnu, u.c. Zaļajos griķos ir kvercitīns un flavonoids proantocianidīns, tā antioksidanta aktivitāte ir apmēram 50 reizes augstākā nekā E vitamīnam vai selēnam, un apmēram 20 reizes augstāka nekā C vitamīnam.

Zaļo griķu regulāra lietošana uzturā:

  • Nodrošina organismu ar lielu antioksidantu daudzumu, palīdz atjaunot šūnas līdz ar to saglabājot jaunību;
  • Palīdz normalizēt svaru un cukura līmeni asinīs;
  • Nodrošina organismu ar daudzām vērtīgām aminoskābēm, to klātbūtne ir veselības pamats;
    Uzlabo zarnu trakta darbību, jo graudi satur šķiedrvielas;
  • Ar īpašām vielām piesātināti, attīra organismu no toksīniem un citām kaitīgām vielām;
  • Ar mikroelementu palīdzību uzlabo metabolismu, saglabājot slaidu augumu vai saudzīgi samazinot lieko svaru;
  • Stiprina imunitāti, bet esošās vērtīgās olbaltumvielas labvēlīgi ietekmē muskuļu masas pieaugumu;
  • Papildina vitamīnu daudzumu organismā, uzlabo nagu, matu un ādas kvalitāti.

Špikeris griķu pagatavošanai

Lai saglabātu maksimālu labumu no zaļo griķu lietošanas uzturā, tos jāprot pareizi pagatavot. Piedāvājam ievērot dažus ieteikumus:

  • Pirms pagatavošanas griķus noskalot tīrā ūdenī;
  • Veselīgāk ir nevis vārīt, cept vai sutināt griķus, bet apliet ar ūdeni uz dažām stundām. Ūdens ātri uzsūcas, tādēļ graudus aplej ar pietiekamu ūdens daudzumu (2-3 cm virs graudiem). Labāk atstāt graudus tīrā dzeramā ūdenī uz nakti, lai no rīta iegūtu lietošanai uzturā gatavu biezputru;
  • Griķu graudus iespējams diedzēt mitrā marlē, pastāvīgi mitrinot un skalojot graudus. Diedzētie graudi ir veselīgāki;
  • Sākumā jums būs neierasts, bet pamēģiniet biezputrai nepievienot klāt sāli, cukuru, sviestu un garšvielas – sajūtiet tās maigo garšu. Vienīgais, kas noteikti nesabojās zaļos griķus ir augļi, ogas un zaļumi;
  • Pagatavojot ēdienu no griķiem, glabājiet to ledusskapī ne ilgāk par 2-3 dienām. Ieteicams tos izlietot diennakts laikā;
  • Zaļos griķus var samalt miltos vai sasmalcināt līdz biezeņa konsistencei, uzputot debesmannā, pagatavot kokteiļus, dārzeņu, augļu vai ogu miksli, biezas biezputras, vāra zupas un pat ēd sausus, iepriekš noskalojot;
  • Zaļie griķi – ideāli kā brokastīs, tā arī vakariņās un lieliski arī pusdienās.
     

Receptes