Somu garša Stockmann

Par godu Somijas simtgadei, ļaujieties jauniem garšu piedzīvojumiem pārtikas nodaļā. Viena no svarīgākajām somu tradicionālo ēdienu sastāvdaļām, protams, ir zivis. Tās bauda gan svaigas, gan kūpinātas, gan tradicionālajā zivju zupā un uzkodās. Labākais zivju piedāvājums mūsu iecienītajā zivju nodaļā, bet tas nav viss! Iepazīsti Somiju Stockmann pārtikas nodaļā:

Paulig Mundo kafija
Ekoloģiski audzētas Arabica pupiņas, vidēji grauzdēta.
 

Karēlijas pīrāgi
Somijā Karēlijas rīsu pīrādziņi ir viens no nacionālajiem ēdieniem, kas cēlies izsenis Austrumsomijas laukos. Viņi tos sauc par “karjalanpiirakat”. Pīrāgi tiek gatavoti no rudzu miltiem, rīsiem un burkāniem. Tradicionāli tos ēd kopā ar olu sviestu. Mūsdienās šos pīrāgus gatavo arī citviet Eiropā, izmantojot dažādas variācijas, piemēram, rīsu vietā izmanto kartupeļu biezeni.

 

Lapzemes siers
Somijā tas ir deserta ēdiens, pasniedzams siltā veidā ar lāceņu ievārījumu vai svaigām lācenēm.

 

Panda Suomi 100 konfektes
No saldumiem somi našķojas ne tikai ar lakricu, bet arī šokolādes konfektēm, un viens no populārākajiem zīmoliem kopš 2004. gada ir Panda. Zilgani baltais somu karogs uz iepakojuma tiek izmantots saistībā ar  Neatkarības dienu, Ziemassvētkiem un citiem svētkiem. Relatīvi īsā laikā šie saldumi ir kļuvuši par būtisku Somijas stāsta daļu. Par godu Somijas jubilejas gadam ir izveidots īpašs dizains, un pieejamas dažādas, ar Somiju saistītas garšas – gan klasiskās piena šokolādes konfektes, gan ar melleņu, gan dzērveņu garšām. 

 

Īpaši somu dienām Stockmann ir izveidota somu garšas recepte – mazsālītas laša filejas šķēlītes Valhalla liķierī.  Valhallā marinētais lasis lieliski garšo kopā ar rudzu maizi vai kartupeļiem. 
Varat to pasniegt kopā ar tradicionālo, plakano neraudzēto maizi, kas gatavota no miežu miltiem, un garnēt ar krēmsiera-mārrutku maisījumu.