Kaspars Virsnītis gatavo ķirbi

“Ķirbju krēmzupa ar mango čatnija krēmu – izklausās kā restorānu nedēļas karstākais piedāvājums un tā arī ir – ar šo zupu jūs pārsteigsiet paši sevi un ikviens, kurš to ēdīs, teiks, ka jums noteikti ir jāatver savs restorāns. Atzīšos – arī es sevi pārsteidzu, un tie, kuri netic ķirbim un tā garšu spēkam, kritīs gar zemi teikdami – lūdzu, vēl vienu kumosiņu! Te saplūst visas garšas – salds un sāļš, ass un krēmīgi maigs, karsts un auksts – garšas burtiski šauj salūtu uz mēles”, tā Kaspars Virsnītis par ķirbja gatavošanas iespējām rudenī un viņa īpašo krēmzupu.

RECEPTE:

tagad veikalos ir pats rudens labumiņš, šai receptei ir nedaudz vairāk stāvdaļu nekā esmu ieradis celt priekšā, taču to visu var sarūpēt vienā veikalā. Visa pamatā šajā ēdienā, protas, ir ķirbis, es izvēlējos riekstu ķirbi.

Vispirms sagrieziet 1/4 daļu ķirbja kubiņos un 1-2 nelielus burkānus ripiņās, sasmalciniet 1-2 šalotes sīpolus un kādu daiviņas ķiploka, arī 1 nelielu čilli piparu un to pašu izdariet ar mazu ingvera saknes gabaliņu.

 

Apcepiet sviestā ķiplokus kopā ar sīpoliem, ingveru un čilli, pievienojiet 3 tēj.k. “Curry mango” garšvielu, kur jau klāt kumīns, koriandrs, kurkuma un citi labumi. Piešaujiet nedaudz melnos piparus. Un tad visu pārceliet uz lielāku katlu, kur klāt lieciet ķirbjus un burkānus. Pāris minūtes pasutiniet, visu apmaisot.

Pievienojiet 1/2 litru dārzeņu buljona, es šoreiz izmantoju bio buljonu gatavā veidā, taču varat vārīt paši. Te arī jāliek klāt 1 ēd.k. medus un nedaudz sāls. Vāriet kādas minūtes 20 uz lēnas uguns. Kad burkāni un ķirbji jūk ārā, būs gatavs.

Nedaudz atdzesējiet zupu un lejiet to blenderī, pievienojot 1 nepilnu glāzi saldā krējuma.

Pasniedziet zupu ar mango čatnija un skābā krējuma krēmu. Ko tas nozīmē? 1/2 glāzei krējuma pievienojiet 3 ēd.k. mango čatniju, ir nopērkams universālveikalā. Lejiet bļodiņā zupu, klāt kādu karoti krēma un visu pārslakiet ar laima sulu no nelielas laima šķēlītes. Vēl forši garšos kopā ar grissini.