Maize – latvieša pamats un arī vērtīgs šķiedrvielu avots

Maize – šķiet, nav nevienas nācijas, kas maizi turētu tādā godā kā latvieši. Rupjmaizes rieciens asociējas ar pamatīgumu, spēku, tradīcijām, pēc tā visvairāk ilgojamies, kad esam projām no dzimtenes. Pētījumi arī pierāda, ka maize ir vērtīgs šķiedrvielu avots, kas brokastīs ir līdzvērtīgs putrai un citās ēdienreizēs dod sāta sajūtu. Ja cilvēks pietiekamā daudzumā patērē šķiedrvielas, tad ir mazāka vēlme pēc trekniem un saldinātiem ēdieniem un uzturs ir pilnvērtīgāks.

Stockmann maizes nodaļas lepnums ir Renāra Purmaļa un Katkevich ceptuves skābmaize.

“Ar rokām veidota, ilgi raudzēta un svaigi cepta – tā ir mana skābmaize!

 Vai zināt, ka ieraugu mūsu senči izmantoja maizes cepšanā? Pat senajā Ēgiptē, pirms gadu tūkstošiem, bez ierauga nevarēja iztikt, lai parastu plāceni padarītu gaisīgāku. Manas maizes garša atgādina to, ko reiz vecmāmiņa teikusi, ka viņas vecmāmiņa tādu maizi cepusi.

Galvenais maizes elements – ieraugs! Tas satur pienskābās baktērijas un mīklu ilgi raudzējot, aptuveni 24 stundas, tā uzbriest cepšanai. Mīklai fermentējoties un rūgstot veidojas patīkami skāba nianse, tāpēc maizi sauc par skābmaizi,” tā saka Renārs Purmalis.

Aicinām iepazīt šo izcilo skābmaizi, kā arī citas neparastas un vērtīgas maizes.