Kunturi - svaiga gaļa un gaļas izstrādājumi no Rūjienas

Saimniecības “Kunturi” pamatdarbība ir cūkgaļas ražošana ar pilnu ražošanas ciklu no sivēnu izaudzēšanas līdz svaigas, atdzesētas un sadalītas, kā arī maltas un kūpinātas cūkgaļas realizācijai.

 Jau 1993. gadā, kad Kunturi sāka savu darbību ar sešām no kolhoza nopirktām sivēnmātēm, saimnieku virzība bija, lai katru gaļas gabalu varētu ar prieku un lepnumu celt savas saimes galdā. Sākumā bijs neliels ģimenes uzņēmums, bet tagad Kunturiem ir jau vairāk nekā 60 darbinieku liela saime. Ar lepnumu var teikt, ka neviens Kunturu darbinieks  nav nejaušs, un it visus vieno vēlme ražot gardu un veselīgu gaļu no Latvijas laukiem.

Saimniecībai ir svarīga ilgtspējīga cūku audzēšana, tāpēc cūkas galvenokārt pārtiek no pašu audzētiem graudiem.

Ir ieguldīts daudz darba, lai izveidotu arī atsevišķu saimniecību ar bioloģiski audzētām cūkām ar  paaugstinātu dzīvnieku labturību un cūku barošanu ar bioloģiskas izcelsmes barību (galvenokārt saimniecībā ražotiem bioloģiskiem kartupeļiem). Šo produkciju var atšķirt ar bioloģiskās lauksaimniecības logo – zaļo lapiņu.

Ražojot gaļas produktus, ir piedomāts par kvalitātes un cenas attiecību – un vienmēr izvēle ir par labu kvalitātei. Savukārt laba kvalitāte visbiežāk nozīmē ilgāku ražošanas laiku un lielākas izmaksas. Piemēram, kūpinātās gaļas ražošanā sālsūdens netiek ievadīts gaļā, bet gan uzsūcas tajā no sālījuma. Šī ilgākā procesa rezultātā ir droši, ka Kunturu žāvētā gaļa patiešām sastāv no gaļas, bez liekiem piemaisījumiem. Tāpat arī, ražojot desas, ir rūpīgi izpētīts, bez kādām ražošanā parasti sastopamām E-vielām var iztikt. Izrādās, ka daudzas  E vielas nav vajadzīgas! Paturētas ir tikai tās vielas, kas nepieciešams, lai nodrošinātu desas struktūru un pievilcīgu krāsu.