Ķirbis jaunās garšās

Ķirbis ir neatņemama Latviešu ģimenes ēdienkartes sastāvdaļa. No klasiskajiem ķirbju gabaliņiem cidoniju marinādē  līdz mūsdienu pavāru meistardarbiem – ķirbis ir rudens ēdienkartes spilgtakais varonis. Līdzās pierastajām garšu kombinācijām aicinām sekot ekspertu ieteikumiem pamēģināt atklāt sev ko jaunu.

Ķirbis ar tahini mērci. Ceptu ķirbju salāti ar kuskusu, ābolu un tahini mērci –ļoti vienkārša, bet saderīga garšu kombinācija.
Ķirbis, marinēti gurķi un čili pipari. Nekas neuzlabo ķirbi vairāk, kā pikantas garšas un  marinējumi. Pat “parasta” ķirbju zupa iegūst jaunu noti ar nedaudz marinētu sīpolu, gurķu vai čili piparu.
Ķirbis un kastaņi. Ikreiz, kad jūs domājat par rudeni, šie divi produkti uzreiz nāk prātā. Tāpēc droši tos kombinējiet.
Ķirbis ar muskatriekstu un kanēli. Lietojot desertos, ķirbju garšu pastiprina šīs divas garšvielas ar saldo pēcgaršu. Tos var pievienot gandrīz visiem desertiem, kuru pamatā ir ķirbis.
Ķirbis un šokolāde. Labas kvalitātes 70% tumšā šokolāde ar sviestainu un rūgtu nokrāsu var tikai uzlabot ķirbja augļu garšas noti.
Ķirbis un trifele. Sēņu karalis ir pieradis būt izrādes zvaigzne un nepieļauj pārāk spēcīgu sastāvdaļu uzbāzību, tāpēc dievina maigo ķirbi. Nedaudz trifeļu krēma vai eļļas  pievienojiet ķirbju risoto, zupai vai biezenim.
Ķirbis ar bekonu. Ķirbim patīk sāļš bekona pieskāriens, kas cepts līdz kraukšķim un nokaisīts virs ķirbja un kartupeļu biezeņa.
Ķirbis un gorgonzola siers. Zilie sieri labi sader ar ķirbim raksturīgām žāvētu augļu notīm. Vēl viens lielisks pāris ir ar svaigu kazas sieru, jo tā skābās notis atsver ķirbju saldumu.