Iberico gaļas gardumi- Spānijas lepnums un pasaules gastronomijas zvaigzne

Ibērijas melnā ir tradicionālā Ibērijas cūku šķirne kas raksturīga Ibērijas pussalai. Šī šķirne skaitās mežacūkas pēcteči, un to izmanto Jamón Ibérico un citu Ibērijai raksturīgo produktu gatavošanai. Jamón Ibérico ir gluda tekstūra un bagātīga, pikanta garša ka arī raksturīga marmora gaļas struktūra.

 

Padomi nosaukumu atšifrēšanai:

Iberico – gatavo no Ibērijas šķirnes cūkām

de Bellota – gatavo no cūkām kas barotas ar ozolzīlēm un attiecīgas vides dabīgo barību

de Cebo de Campo – gatavo no cūkām kas barotas ar dabīgo barību ganībās

Jamon –  vītināta cūkgaļas pakaļkāja. Viens no Spānijas virtuves visatpazīstamākajiem produktiem

Chorizo – Spāņu tradicionāla cūkgaļas desa kurai raksturīga kūpināta paprikas piedeva, kas izgatavota no kaltētiem un maltiem sarkanajiem pipariem.

Lomo – cūkgaļas fileja. Tas ir visaugstākās kvalitātes griezums un Spānijas tirgū visaugstāk vērtētā sālītā gaļa ar unikālu maigumu.

Salchichón – desa kas izgatavota, apvienojot kūpināšanu, žāvēšanu un vārīšanu. Gaļa tiek pagatavota ar sāli, pipariem, muskatriekstiem, oregano un ķiplokiem.

Spānijā klīst leģenda, kas apliecina ka Ibērijas šķiņķis ir nesaraujami saistīts ar vīnu. Spānijas bārmeņi mēdza uzlikt vīna glāzēm plānas Jamón Ibérico šķēles, lai pasargātu dzērienus no piesārņojuma, piemēram, putekļiem. Un tieši pateicoties tam radās ideja, savienot nelielas sālītas gaļas un siera uzkodas ar Spānijas vietējiem vīniem. Un tā radās nosaukums «Tapa», kas nozīme virsa, vāks. Tas gan ir tikai viens no daudzajiem šo Spānijā populāru uzkodu izcelsmes stāstiem, bet  tas pierāda Jamón Ibérico un vīna nesaraujamo saikni.

Ieskatāties mūsu Spānijas vīnu izlasē, ko piedāvājam baudīt kopā ar Ibērijas gaļas produktiem