Grila sezonā

Stockmann Delikateses – viss nepieciešamais grila sezonai!

Grila sezonā zivs un jūras veltes

Stockmann zivju nodaļā veselīga un daudzviedīga izvēle – lasis, forele, Latvijā audzēta arktiskā palija un dažādas balto zivju filejas (paltusa, sama, basa, mencas, zandarta, līdakas). Ja gribat pārsteigt ģimeni ar ļoti delikātu un kvalitatīvu produktu, kurš pie tam nav jāgatvo, iesakam saldētu, bet jau sagatavu astoņkāji kurš tikai jāatkausē un ja ir vēlme var uz pāris minutēm uzlikt uzsildīšanai uz grila.

Tīģergarneles jēlas saldētas, kg 12,50
Arktiskā palija, Latvija, kg 14,90
Astoņkāja taustekņi, saldēti, 260g 12,90
Foreles fileja, kg 14,80
Paltusa fileja bez ādas, kg 27,80

Garšvielas

Gaļas un zivju pagatavošanu var viegli padarīt par jaunu piedzīvojum, eksperimentējot ar garšvielām un marinādēm. Stockmann garšvielu un marināžu piedāvājumā iespējams atrast gan retākas garšvielas, gan jau gatavus maisījumus, gan dažādu tautu virtuvju slavenākās receptes.

Santa Maria vasabi un sezama garšvielu  maisījums lasim un vistai, 44g 2,98
Sirmais & Dreibants Garšvielu maisījums zivīm, 12g 1,80
Mantova izsmidzinama eļļa ar citonu, 250ml 5,95

Vakuumēšana

Pievērsiet uzmanību! Svaigās gaļas un zivju nodaļās ir iespējams izmantot vakuumēšanas pakalpojumu. Vakuumēšana palīdz saglabāt produktu kvalitāti ilgāk un padara svaigo produktu transportēšanu drošāku. Pamēģiniet, tas aizņem vien dažas minūtes un šis pakapojums  ir bez maksas.

 

Recepte

Cepta dorada (jūras karūsa) ar citrusiem
2 porcijām

GATAVO: RENĀRS PURMALIS 
STILS: LINDA VILMANSONE-VIRBULE
FOTO: ANETE RŪĶE

2 veselas doradas
laima, citrona, greipfrūta un apelsīna šķēles
buntīte timiāna 
sāls, pipari un olīveļļa

Ņem svaigas doradas, izķidā, noskalo un pilda ar citrusu šķēlītēm – laima, citrona, apelsīna un greipfrūta. Liek iekšā arī timiāna buntīti, pārkaisa ar sāli un pipariem un pārlej ar olīveļļu. Cep uz grila vai liek krāsnī 180–200 °C temperatūrā uz 10 minūtēm. Labai zivij daudz nevajag, vai, kā izcils pavārs reiz teicis – nekas nevar būt sliktāks par pārceptu zivi.

 

Grila sezonā – burgers

Burgerus mīl visā pasaulē, tos gatavot var gan ārā dārzā, gan mājās uz grilpannas vai cepeškrāsnī lietainos laikapstākļos.

Gaļa un tās alternatīvas

Pirms gatavo burgeru, izvēlētos gaļu neaizmirsti par treknumiņu gaļā. Neatkarīgi no tā, vai gatavo liellopa vai cūkgaļas burgerus, izcili tie būs tad, ja gaļa būs pietiekami sulīga. Burgers, kaut gan pieprasītāks ar gaļu, var būt arī veģetārs un pat vegāns! Veģetārā burgera kotleti bieži gatavo no zirņiem, sojas, pupiņām vai citām sastāvdaļām.

Stockmann PREP Liellopu gaļas bifšteks ar sieru, 1kg 11,85
Meatless Farm Vegāniskie BURGERI (2×113,5g), 227g 3,55
Liellopu maltā gaļa, 1kg 6,50
Veg In Vegan Bugers ar ķirbi (2x80g), 160g 3,80
Veg In Vegan Bugers ar pipariem (2x80g), 160g 3,80
Sidrabjers Jaunlopa hamburgers ar garšvielām (iepakokjumā 2x125g), 1kg 11,30

Kad maltā gaļa sagatavota un jau nonākts pie plāceņu veidošanas – neaizmirsti uztaisīt bedrīti. Burgera plācenītim viscaur jābūt vienādi biezam, tāpēc gaļas kotletes vidū iespied ar īkšķi bedrīti, lai cepšanas laikā vidus pārlieku nepaceltos. Pēc tam, kad plācenīši sagatavoti, ļauj burgeram cepties neaiztiktam vismaz trīs minūtes, lai tas nesajuktu.

Maize

Izvēloties burgeru maizītes – izvēlies mīkstu graudu maizīti vai baltmaizi. Ja maize būs pārāk stingra, būs grūti nokost burgeru un ēšana būs apgrūtināta.

Fazer Brioche burgermaize 160g 1,15
Fazer Mini Brioche burgermaizītes 120g 1,50
Fazer Auzu Polārmaize 180g 1,70

Pirms burgeru likšanas kopā, maizes rikas nedaudz apsildi uz grila restēm, grilpannas vai cepškrāsnī. Kad visas sastāvdaļas sagatavotas, laiks burgerus likt kopā. Šeit atceries vienkāršo likumu – smagākais apakšā. Tāpēc gaļu vienmēr liec zem tomātu, sīpolu un gurķu šķēlītēm, lai burgers nesaplaktu un to būtu ērti ēst.

Mērces

Burgeru pildīt iespējasm ar dažādām mērcēm – paštaisītām un gatavām. Prasmīgi piemeklēta mērce piešķirs burgeram piešķirs īpašu sulīgumu un jaunas garšas nianses.

Lai pagatavotu tomātu mērci, nepieciešams – 1 litrs sablendētu tomātu savā sulā, 1 bunte sasmalcinātu zaļumu (dilles, pētersīļi, lociņi), 3 caur spiedi izspiestas ķiploka daiviņas, sāls pēc garšas, šķipsna cukura. Visas sastāvdaļas liek bļodiņā, samaisa un ļauj mērcei ievilkties vismaz pusstundu. Ja vēlies, lai mērce ir asāka, pievieno kapātus čili piparus.

Lai pagatavotu zilā siera mērci, nepieciešams – 100 g siera ar pelējumu (“Dor Blue”, rokfors u.tml.), 1 ĒK augu eļļas,
4 ĒK baltvīna etiķa, 300 ml skāba krējuma vai bezpiedevu jogurta. Visas sastāvdaļas samaisa ar blendera palīdzību, līdz iegūst viendabīgas konsistences mērci.

Lai pagatavotu krēmīgu olu mērci, nepieciešams – 150 g kausēta sviesta, 4 cieti novārītu olu dzeltenumi, buntīte kapātu pētersīļu, 1/2 citrona sula, sāls pēc garšas. Visas sastāvdaļas samaisa ar blendera palīdzību, līdz iegūst viendabīgas konsistences mērci.

Lai pagatavotu sinepju–medus mērci, nepieciešams – 2 ĒK skāba krējuma, 2 ĒK majonēzes, 1 ĒK olīveļļas, 2 ĒK sinepju, 1 ĒK šķidra medus, 1 sasmalcināta ķiploka daiviņa, 1 ĒK citronu sulas, sāls pēc garšas. Visas sastāvdaļas liek aizvākojamā burciņā un sakrata.

Ja izvēlaties pievienot gatavu mērci, garšu dažādībai iesakām OAK’A mērces. Baltā BBQ mērce, kuras pamatnots ir kūpināta paprika un baziliks. BBQ ābolu-viskija mērce sniegs viskija raksturu, kuru papildinās ābolu svaigums. Savukārt BBQ čipotle asā mērce būs nedaudz dūmakaina. Un visbeidzot – BBQ Mango asā mērce ir apveltīta ar patīkami augļainu raksturu. Tā radīs  saldskābi asu nobeigumu. Meklē OAK’A mērces pie svaigās gaļas vitrīnas.

OAK’A BBQ Ivory mērce, 270g 3,95
OAK’A BBQ ābolu-viskija mērce, 270g 4,60
OAK’A BBQ čipotle asā mērce, 165g 4,60
OAK’A BBQ Mango asā mērce, 175g 5,-

Grilēšanas svētkus var baudīt dažādi, gan gatavojot ēdienu uz grilpannas, gan ārā un dzīva grila. Lai arī kā esat ieplānojuši savu  grilēšanas pasākumu, labākie produkti un idejas ir atrodami Stockmann Delikateses nodalā.

 

Recepte

Lielopa gaļas burgers ar karamelizētiem sīpoliem

Gaļai: 400 g maltās gaļas, 1 ēd. k. sinepju, 1 ēd. k. svaiga rozmarīna, sāls un pipari, olīveļļa cepšanai.
Karamelizētiem sīpoliem: 2 vidēji sīpoli, 100 ml ābolu sidra, 2 ēd. k. cukura, sāls, pipari, eļļa cepšanai.
Burgera veidošanai: burgermaizītes, 100 g siers pēc izvēles, 50 g salātlapu, 2 tomāti, mērci

Malto gaļu liek bļodā, pievieno sinepes un šķipsniņu sāls. Rozmarīnu sakapā un pievieno gaļai. Visu kārtīgi izmīca, lai burgers turas kopā. Gaļas plāceņus liek cepties uz grila vai līdz 180 °C temperatūrai sakarsētā cepeškrāsnī.

Sagatavo sīpolus. Sīpolus smalki sagriež. Liek sakarsētā pannā ar eļļu cepties.
Kad sīpoli sāk palikt nedaudz zeltaini, pakāpeniski pievieno cukuru, sāli un piparus – pēc garšas. Kad cukurs izkusis, pakāpeniski pievieno sidru. Karamelizē, līdz viss šķidrums sasūcies sīpolos. Ja sīpolus vēlas tumšākus, pirms sidra pievienošanas, tos nedaudz apbrūnina.

Burgermaizītes uzsilda tosterī vai cepeškrāsnī. Kad visas sastāvdaļas gatavas, veido burgeri. Uz maizes liek nedaudz mērces pēc izvēles, tomātu, izcepto gaļas plāceni, siera šķēli, pāri liek sīpolus, bumbieri, vēl mērci, ja nepieciešams. Noslēdz ar otru maizes pusīti.

Lai labi garšo!