GAVĒŅA SALDUMI

Sadarbībā ar žurnālu “Pie Galda!”

Pelnu trešdienā, kas parasti ir februārī vai martā, sākas kristīgās pasaules Lielais gavēnis. Viduslaikos šajā laika posmā bija pierasts atteikties no gaļas, piena un olām, bet “Pie Galda!” komanda šoreiz izlēma spert soli tālāk, neiekļaujot receptēs arī cukuru un miltus. Īsti vegāniski, bezglutēna un bezlaktozes, kā arī BEZ CUKURA saldumi. Ja neticēsiet, būs vien kāda no receptēm jāiemēģina, jo arī šāda veida saldumi ir ārkārtīgi gardi!

Auzu un kokosriekstu cepumi
6 lieli vai 12 nelieli

50 g auzu pārslu
150 g kokosriekstu skaidiņu
2 banāni

  1. Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 ºC temperatūrai. Cepamo pannu noklāj ar cepamo papīru.
  2. Banānus nomizo un sagriež gabaliņos. Ar dakšiņu saspaida tos līdz biezeņa konsistencei. Pievieno auzu pārslas un kokosriekstus, visu samaisa.
  3. Uz pannas liek vienāda izmēra mīklas piciņas. Liela izmēra cepumus cep krāsnī 20–25 minūtes, mazos 12–15 minūtes. Cepumi ir gatavi, kad tie kļuvuši zeltaini brūni un stingri turas kopā. Pēc cepšanas atdzesē.

Avokado kūka

PAMATNEI
200 g dateļu
200 g mandeļu miltu
100 g kokosriekstu miltu
50 g Indijas riekstu
50 g banānu čipsu
50 g rozīņu
2 ēdamkarotes kokosriekstu eļļas
1 ēdamkarote citronu sulas
AVOKADO KĀRTAI
500 g avokado mīkstuma
180 g citronu sulas (svaigi spiesta)
70 g kokosriekstu krēma
150 g medus vai kļavu sīrupa (pēc garšas)
150 g kokosriekstu eļļas
20 cm/dm kūku forma
  1. Kūku formu 20 cm/dm noklāj ar cepamo papīru. Malas nosmērē ar 1 tējkaroti kokosriekstu eļļas.
  2. Virtuves smalcinātājā liek Indijas riekstus, banānu čipsus, mandeļu miltus un kokosriekstu miltus. Maļ tos, līdz visas sastāvdaļas pārvērtušās miltiem līdzīgā konsistencē. Pievieno dateles, rozīnes, kokosriekstu eļļu un citronu sulu un turpina malt vēl 3–5 minūtes, līdz masa sāk turēties kopā.
  3. Pamatnes masu liek sagatavotajā formā un izlīdzina. Formu liek ledusskapī atdzesēties. Tikmēr pagatavo avokado kārtu.
  4. Blenderī liek avokado mīkstumu un pievieno citronu sulu. Blendē to tik ilgi, kamēr masa kļuvusi absolūti krēmīga un viendabīga. Pievieno kokosriekstu krēmu un saldinātāju (medu vai kļavu sīrupu). Turpina blendēt, lai sastāvdaļas rūpīgi iemaisītos.
  5. Nelielā katliņā izkausē kokosriekstu eļļu un pievieno to avokado masai. Vēlreiz nedaudz pablendē. Šajā brīdī svarīgi ir nogaršot krēmu. Ja nepieciešams, pievieno vēl citronu sulu skābuma balansam vai saldinātāju.

Kūku liek ledusskapī atdzesēties uz vismaz 3 stundām.

Matcha zaļās tējas batoniņi

220 g dateļu (bez kauliņiem)
100 g mandeļu miltu
100 g Indijas riekstu
1 ēdamkarote Matcha zaļās tējas
40 g kokosriekstu skaidiņu
1 ēdamkarote citronu sulas

  1. Nelielu kantainu formiņu (aptuveni 10 x 15 cm) izklāj ar pārtikas plēvi. Tā var būt arī plastmasas pusdienu kārbiņa.
  2. Virtuves smalcinātājā liek riekstus un mandeļu miltus, samaļ tos līdz drumstalu konsistencei. Pievieno dateles, zaļo tēju, kokosriekstu skaidiņas, citronu sulu un blendē, līdz iegūta viendabīga konsistence.
  3. Masu liek sagatavotajā formā un piepresē, lai izlīdzinātos virskārta. Pēc vēlēšanās virsu var pārbērt ar kokosriekstu skaidiņām. Formiņu liek ledusskapī uz pāris stundām, lai batoniņi sastingst.

Čia sēklu deserts

2 porcijas

4 ēdamkarotes čia sēklu
500 g rīsu un kokosriekstu piena maisījuma (var izmantot tīru kokosriekstu pienu, bet tas ir treknāks)
1 ēdamkarote medus
2 ēdamkarotes kokosriekstu skaidiņu

Visas sastāvdaļas samaisa, masu lej glāzēs un liek ledusskapī vismaz uz 2 stundām nostāvēties. Dekorē ar apgrauzdētām kokosriekstu skaidiņām vai ogām

Neceptais karameļu braunijs

ŠOKOLĀDES KĀRTAI
220 g mandeļu miltu
250 g dateļu (bez kauliņiem)
šķipsna sāls
40 g kakao

KARAMEĻU KĀRTAI
150 g dateļu (bez kauliņiem)
120 g mandeļu miltu
100 g kļavu sīrupa
šķipsna sāls
1 ēdamkarote citronu sulas

ŠOKOLĀDES GLAZŪRAI
40 g kakao
70 g kokosriekstu eļļas
50 g kļavu sīrupa

  1. Kantainu 20 x 20 cm formu izklāj ar cepamo papīru vai pārtikas plēvi.
  2. Virtuves smalcinātājā liek dateles kopā ar mandeļu miltiem, kakao un šķipsnu sāls. Blendē, līdz izveidojusies viendabīga masa. Masu liek sagatavotajā formā un kārtīgi nopresē ar karoti, lai izveidotos līdzena kārta.
  3. Pagatavo karameļu kārtu. Virtuves smalcinātājā liek visas sastāvdaļas un blendē, līdz iegūta viendabīga masa. Maisījumu liek pa virsu brūnajai kārtai un atkal nopresē.
  4. Formu liek ledusskapī atdzesēties.
  5. Pagatavo šokolādes glazūru. Katliņā izkausē kokosriekstu eļļu. Pievieno kļavu sīrupu un kakao, izmaisa un pārlej sastingušajam braunijam.

Atstāj ledusskapī uz nakti, lai kārtīgi sacietē.

Snikera kūka

BALTAJAI KĀRTAI
150 g mandeļu miltu
100 g Indijas riekstu (mērcētu 2 stundas)
2 ēdamkarotes kļavu sīrupa
1 ēdamkarote citronu sulas
70 g kokosriekstu eļļas (izkausētas)
50 g kokosriekstu krēma

KARAMELES UN RIEKSTU KĀRTAI
120 g kokosriekstu eļļas (izkausētas)
50 g kokosriekstu krēma
150 g zemesriekstu sviesta
200 g Medjol dateļu (bez kauliņiem)
200 g sālītu zemesriekstu

ŠOKOLĀDES VIRSKĀRTAI
100 g tumšā šokolādes
100 g kokosriekstu piena

  1. Apaļu formu izklāj ar cepamo papīru.
  2. Pagatavo balto kārtu. Virtuves kombainā liek visas baltās kārtas sastāvdaļas un blendē, līdz izveidojusies viendabīga, krēmīga masa. Kad tā gatava, lej formā un liek saldētavā sacietēt uz 10 minūtēm.
  3. Pagatavo riekstu kārtu. Virtuves kombainā liek kokosriekstu eļļu un krēmu, zemesriekstu sviestu un dateles un smalcina, līdz atkal izveidojusies viendabīga masa. Riekstus tajā tikai iemaisa, un masu klāj pa virsu pirmajai kārtai. Atkal liek saldētavā sastingt uz 10 minūtēm.
  4. Pagatavo šokolādes virskārtu. Šokolādi izkausē virs karsta ūdens tvaikiem un pievieno tai kokosriekstu pienu. Samaisa un klāj pa virsu riekstu kārtai. Kūku liek ledusskapī uz nakti.