Garšas ceļojums ar šefpavāru Māri Jansonu

Šefpavārs Māris Jansons pirmo virtuves rūdījumu  ieguva leģendārajā restorānā “Vincents” pie Mārtiņa  Rītiņa, pēc tam ilgus gadus vadīja gardēžu iemīļoto  ekskluzīvo ”Bibliotēku Nr. 1”. Klājis galdu gan Latvijas  prezidentam, gan princim Čārlzam, gan seram Eltonam  Džonam. Nu jau kādu laiku Māris Jansons virtuves  parādi diriģē savā restorānā “Kest” Cēsīs, savukārt  rīdziniekiem jau no septembra Stockmann Delikatess piedāvās gatavās maltītes pēc Māra Jansona receptēm.

Kas ir Jūsu ideālās garšas koncepts, caur kādu prizmu veidojat ēdienkarti?

Es izvēlos labākos produktus neatkarīgi no to izcelsmes – tas var būt  vietējais sparģelis, tā var būt jūras ķemmīte no Islandes savvaļas. Kāpēc  manu restorānu sauc “Kest”? Šādā vārdā lībieši viduslaikos dēvēja  Gaujas Cēsu pusi. “Kesti” tas nozīmē ‘viņpus’. Tolaik Gauja bija reāli  kuģojama upe un viens no ātrākajiem veidiem, kā nokļūt līdz jūrai; arī  Cēsu pils arheoloģiskajos izrakumos ir atrastas eksotisku produktu un  garšvielu pēdas. Cēsis ir Hanzas pilsēta, mans restorāns ir domāts gan  vietējiem, gan ceļotājiem, un tas atspoguļojas arī mūsu ēdienkartē.  Garšas, ko piedāvājam, ir klasiskas, bet ar savu “odziņu”, inovatīvu  pieskārienu.

Kādiem produktiem dodat priekšroku?

Protams, ja ir pieejami labi sezonāli vietējie produkti, izmantoju tos, bet  man patīk arī pagatavot franču pērļu vistiņas, jūras vilku no Vidusjūras.  Un arī zandartu no Burtnieka ezera. Galvenā ir kvalitāte un atbilstība sezonai. Ja baltos sparģeļus no Bavārijas varam dabūt tikai līdz Jāņiem, tad pēc svētkiem mainīsim ēdienkarti, iekļaujot tajā citus ekskluzīvus sezonas produktus.

Ko piedāvāsiet Stockmann klientiem?

Tās būs unikālas “Kest” receptes, ēdieni, kas gatavi pasniegšanai, varbūt tikai jāuzsilda. Vēl ēdienkarti precizējam, bet noteikti zinu, ka tur būs kaut kas no gaļas, kādi dārzeņu salāti. Viss labākajās “Kest” tradīcijās. Viss no izmeklētiem produktiem un ar garšas kvalitāti. Atbilstoši modernajam dzīvesstilam – ātri un ērti pagatavojami.

Kur radāt iedvesmu šādam gatavo maltīšu formātam?

Pandēmijas laikā mēs kā visi citi restorāni ķērāmies pie jaunu iespēju apgūšanas. Tāpat kā visi citi ģimenes cilvēki mājās izjutu, ko nozīmē, ka nav laika trīs reizes dienā pagatavot pilnvērtīgas maltītes. Tāpēc radīju produktu, kas pašam likās ļoti ērts, un klientam mājās atlika vien uzsildīt vai atkausēt Boloņas mērci, aļņa kotletes vai Tom-yum zupu. Būsim atklāti, jau parasto strogonovu mājās pagatavot prasa gana daudz laika. Tā tapa līnija kest@home, un pusotra gada laikā mēs esam nodrošinājuši piegādes ne tikai Cēsu iedzīvotājiem, bet arī Rīgā un tās apkaimē, kur nu jau neskaitāmas ģimenes ar nepacietību gaida piektdienas un gardumus no “Kest”. Tieši šī pieredze man dod pārliecību, ka arī Stockmann Delikatess maltītes pēc manām receptēm papildinās un bagātinās ēdienreizes daudzām ģimenēm.