Fermentful – kefīram līdzīgs dzēriens no zaļajiem griķiem

Pavisam nesen STOCKMANN plauktos ir parādījies Fermentful, kas ir Latvijā ražots kefīram līdzīgs dzēriens no zaļajiem griķiem.

Uzņēmuma dibinātājas Anda Penka un Oksana Dāve sadarbībā ar pārtikas tehnologiem uz zinātniekiem gada laikā ir radījušas absolūti jaunu produktu ne tikai Latvijas, bet arī Eiropas tirgū ar mērķi uzlabot cilvēku mentālo un fizisko veselību.

“Fretful zaļo griķu kefīra pamatā ir 3 sastāvdaļas – Latvijā bioloģiski audzēti zaļie griķi, pupiņu proteīns un Indijas rieksti. Pārējā maģija rodas fermentācijas procesā,” stāsta Oksana, kura ar augu valsts produktu fermentāciju nodarbojas jau sen, radot jaunus ēdienus un organizējot fermentāijas meistarklases.

“Mana aizraušanās ar fermentāciju sākās, rodoties pastiprinātai interesei par augu valsts uzturu un ar to saistīto dzīvesveidu. Turklāt man šķita interesanti pagatavot, piemēram, jogurtu vai mocarellu nevis no piena, bet gan augu valsts produktiem. Es sāku iedziļināties procesā un atklāju fermentāciju. Tā mani ļoti ieintriģēja,’’ atklāj Oksana.   

Kas īsti ir fermentācija un kā tā ietekmē veselību?

Fermentācija ir bioķīmisks process, kura gaitā mikroorganismi sadala (sašķeļ) ogļhidrātus līdz vienkāršākiem savienojumiem, radot pienskābi. “Fermentācija palielina vitamīnu un minerālvielu daudzumu produktā un padara to vieglāk sagremojamu. Savukārt labās baktērijas jeb probiotikas, kas rodas fermentācijas procesā, uzlabo gremošanas trakta darbību un stiprina imunitāti,” norāda Oksana.  

“Veselīga zarnu mukrobiot nosaka līdz pat 80% no cilvēka vispārējās imunitātes,” piebilst Anda, “tāpat zarnu traktā tiek sintezēts 90% seratonīna, kas ir labi zināmais “laimes hormons” un kas vistiešākajā veidā ir atbildīgs par mūsu emocionālo labsajūtu.”

 

Kāpēc tagad? Kāpēc nolēmāt, ka šāds produkts tirgū ir nepieciešams?

“Mūsdienās cilvēki sagaida no pārtikas kaut ko vairāk nekā tikai garšas apsolījumu un sāta sajūtu. Viņiem ir svarīga papildus funkcionalitāte, lai uzturētu sevi fiziski labā formā, preventīvi novērstu hroniskas saslimšanas un stiprinātu imunitāti,” stāsta Anda.

Mums ir izdevies radīt tīru produktu bez mākslīgam piedevām un tekstūru veidojošiem pievienojumiem, kā ciete un stabilizatori, kas ir plaši izplatītas sastāvdaļas alternatīvā piena produktos. Fermentful oriģinālajā kefīrā ir augstvērtīgs proteīns un nav pievienotu cukuru, kas to padara par tiešām lielisku augu izcelsmes alternatīvu.

 

Fermentful kefīra pielietojums.

“Tas ir garšīgs, lai to dzertu tāpat. Es to izmantoju kā sastāvdaļu smūtiju pagatavošanai vai ēdu kopā ar brokastu musli un svaigām vai saldētām ogām,” stāsta Anda. Fermentful kefīrs satur ievērojamu daudzumu dzīvo baktēriju, kas to padara par jaudīgu prouktu un paplašina tā pielietojuma iespējas.

“Ar Fermentful kefīru ir viegli fermentāciju iekļaut kā daļu no ikdienas gatavošanas procesa, lai palielinātu tā uzturvērtību un atvieglotu gremošanu. Kefīru var izmantot kā starteri, lai fermentētu citus ēdienus, piemēram, overnight putras, humusu, maizes, pankūku un mafinu mīklu.” norāda Oksana.

Fermentētu produktu receptes, kuras izmēģināt:

Overnight putra / 2 personām

RECEPTE:

1 glāze – riekstu piens (vai ogu smūtijs)

2 ē.k. – Fermentful original kefīrs

4 ē.k. – bezglutēna auzu pārslas

1 ē.k. – čia sēklas

1 ē.k. – linsēklas (un citas sēklas)

1 sauja žāvētu ogu un augļu

1 sauja riekstu (mēs iesakām valriekstus)

Pievieno pēc savas izvēles jebkuru superfood pulveri – spirulīna, maka, kakao, augu proteīna u.c.

PAGATAVOŠANAS PROCESS?

  • Sajauc visas sastāvdaļas traukā ar vāku, kārtīgi samaisi un aizver trauku.
  • Atstāj pa nakti fermentēties istabas temperatūrā (8h ir pietiekoši).
  • Ja putra ir pārāk bieza, pievieno augu pienu vai kefīru. Pirms pasniegšanas samaisi!
  • Dekorē ar svaigām ogām un augļiem!

UZGLABĀŠANA: Fermentēto putru uzglabā ledusskapī un izlieto 3 dienu laikā.

Fermentēta zaļo griķu maize

RECEPTE:

300g – zaļo griķu

150g – sēklu maisījums (linsēkalas, sezama, čia, saulespuķu, ķirbju)

165g – zaļo griķu milti

200ml – Fermentful original kefīrs

175ml – ūdens

1 t.k. – sāls

1 t.k. – koriandrs

1 ē.k. – oregano

PAGATAVOŠANAS PROCESS:

  • Mērcē zaļos griķus ~5h
  • Sajauc visas sastāvdaļas traukā ar vāku, kārtīgi samaisi un aizver trauku.
  • Atstāj pa nakti fermentēties istabas temperatūrā (8h ir pietiekoši).
  • Mīklu liek veidnē un cep 170*C režīmā ar ventilatoru ~1h
  • Pirms pasniegšanas atdzesē

UZGLABĀŠANA: Maizi uzglabā ledusskapī.

Tiramisu / 4 personām

RECEPTE KRĒMAM:

30g – kakao sviests (izkausēts)

300g – zīda tofu

100 g – kokosriekstu piens (~18 g tauku)

50 g – Fermentful original kefīrs

50 g – cukurs vai sīrups

1/2 t.k. – vaniļas ekstrakts

* lai krēms būtu sulīgs, atstāj krēmu pa nakti fermentēties vai pievieno ½ citrona sulas.

* rūpīgi sajauc visas sastāvdaļas viedabīgā masā

+ cepumi

+ kafija ar kardamonu

+ kakao pulveris un kakao nibs

 

PAGATAVOŠANAS PROCESS:

  1. Iemērc cepumus stiprā kafijā un liec trauciņā pirmo slāni ar tiem
  2. Uzliec krēma kārtu
  3. Pārkaisi ar kakao pulveri un kakao nibs
  4. atkārto slāni pa slānim. Veido vismaz 2 slāņus.

Ievieto ledusskapī, lai ras mazliet sastingst apmēram stundu.

 

4 atziņas un praktiski ieteikumi no fermentācijas ekspertes Oksanas Dāves (IG: @gingerbite)

1)  Fermentēti produkti atvieglo organisma spēju uzņemt vērtīgās uzturvielas, jo veicina ēdiena sadalīšanas procesus. To laikā uzturvielu savienojumi tiek sašķelti vienkāršākos, kļūstot vieglāk absorbējami organismam. Šādā veidā tiek paaugstināta arī ēdienu biopieejamībā.

2)  Fermentēšanas un skābēšanas procesa gaitā ar mikroorganismu palīdzību veidojas C un B grupas vitamīni, kas stiprina organisma imunitāti.

3)  Skābēti un marinēti produkti nav viens un tas pats. Marinētos produktos esošais etiķis izkonkurē baktērijas un neļauj tām veidoties, tādā veidā zūd iespēja izmantot šo produktu pilno potenciālu. Savukārt skābēti (fermentēti) produkti ķermenim palīdz vieglāk uzņemt vērtīgās uzturvielas, papildus sniedzot arī labās baktērijas.

4) Iedvesmu fermentēšanai var smelties ne tikai no ēdienu blogeriem, bet arī savā ledusskapī. Tā ir iespēja ne vien pagatavot ko veselīgu un labajām baktērijām bagātu, bet arī iespēja samazināt pārtikas atkritumu daudzumu.

 

Uzziniet vairāk par Fermentful, sekojot līdzi Instagram: @fermentful vai www.@fermentful.com