DODIETIES DABĀ UN GRILĒJIET – IESAKA ANNA PANNA

Iesaka Anna Birmane – kulinārijas blogere Anna Panna
IG: annapannalv
Facebook (ikona): AnnaPanna.Lv

 

Grilla ballīte

Dodoties dabā vai gatavojot dārzā, es vienmēr mēģinu izplānot ēdienus, kurus ir viegli ēst, ērti paņemt līdzi un var viegli kombinēt. Bieži tie ir kebabi, tortilas, zupas un pastas salāti. Esot dabā manai ģimeni ir svarīgi uzņemt daudz vitamīnu un kalorijas, tādēļ pirmkārt mūsu ēdienkartē būs iekļauti dārzeņi. Tos grillējam dažādos veidos un variācijās – paprika, kukurūza un cukini lieliski grillējas bez jebkādām piedevām. Pēc cepšanas tos pārber ar sāli un pipariem. Tā kā mūsu vidū daži neēd gaļu, tad parūpējos, lai dārzeņi būtu pietiekoši daudz. 

Ieteikumi:

Mērču pagatavošanu un visu ķēpīgo darbu paveic mājās un līdzi ņem burciņās vai noslēgtos trauciņos.

Ja cep dārzeņus, gaļu vai zivtiņas uz koka irbuļiem, tad tos pirms cepšanas vismaz 30 min paturi ūdeni, lai cepoties tie nenodeg. 

Perfekti salāti, kuri ņemot līdzi nesamīcīsies un nepārsulosies, ir Ķīnas kāposts un gurķis bez mērces – to pievieno uz vietas pirms pasniegšanas. 

 

Receptes

Grilēti baklažāni citronu marinādē

SASTĀVDAĻAS

1 baklažāns
4 ēd.k. extra virgin olīveļļa
1 citrona miziņa un sula
2 ķiploka daiviņas
ēd.k. sagrieztu pētersīļu 
Sāls un pipari

PAGATAVOŠANA

Baklažānu sagriež plānās šķēlēs un grillē līdz tas kļuvis mazliet caurspīdīgs un mīksts. Tikmēr trauciņā samaisa eļļu ar citrona miziņu, citrona sulu, sasmalcinātu ķiploku, sāli un pipariem. Mērcīti uztaisa pēc garšas intensīvu, jo, samaisoties ar baklažāniem, tā kļūs maigāka. Pievieno arī sasmalcinātos zaļumus. Gatavo marinādi pārlej izceptiem baklažāniem un tie ir gatavi pasniegšanai. 

Kofta jeb kotlete uz kociņa

SASTĀVDAĻAS

500g jēra (vai cūkgaļas) maltās gaļas
1 sīpols
1 ēd.k. sasmalcināta piparmētra
2 ēd.k. sasmalcinātu pētersīļu
1  1/2 tēj.k malta kumīna
1/2 tēj.k. malta koriandra
1 tēj.k sāls
1/2 tēj.k.maltu melno piparu
2 ķiploka daiviņas

PAGATAVOŠANA

Sīpolu sasmalcina kopā ar zaļumiem, ķiplokiem un garšvielām. To var darīt blenderī, lai izveidotu viendabīgāku masu, taču ar blendēšanas ilgumu nevajag aizrauties, lai nesanāk putra. Vislabāk dārzeņus blenderī kapāt, izmantojot pulsēšanas funkciju. Blenderis nav jāizmanto obligāti, jo visu var sasmalcināt arī ar nazi. Sakapātās piedevas pievieno gaļai un rūpīgi samīca visu kopā. Gaļu var atstāt uz nakti savilkties.

Cep uz grilla vai grillpannas, līdz koftas ir zeltaini brūnas no visām pusēm.

Pasniedz kopā ar tortilām zaļajiem dārzeņiem un mērci. 

 

Mērcīte kebabiem

SASTĀVDAĻAS

200g bezpiedevu jogurts
2-3 ēd.k.  bazilika pesto
1 tēj.k. sasmalcināta piparmētra 
1/2 citrona miziņa
Sāls/ pipari pēc garšas

Visas sastāvdaļas vienkārši savieno kopā, un mērce ir gatava.

 

Grillēts kalmārs un garneles

SASTĀVDAĻAS

1-2 kalmāra šķēles
Tīģergarneles 

Mērcei:
1 citrona sula
2 anšovi 
2 ēd.k. extra virgin olīveļļa
1 ēd.k. kaperu

PAGATAVOŠANA

Lai sagatavotu mērcīti, visas tās sastāvdaļas sablenderē.

Kalmāra gabalus no vienas puses ar asu nazīti sagraiza strīpiņās vai krustiņos, lai karstums no oglēm tiek cauri visam mīkstumam. 

Garneles uzdur uz iesmiņiem vai liek uz restes kopā ar kalmāriem.

Kalmāru cep 7-10 minūtes, līdz tas nedaudz sarāvies izmērā. Pēc cepšanas sagriež strēmelītēs. Sajauc ar garnelēm un pārlej ar mērci. 

Pasniedz kopā ar tortilām, mērci un dārzeņiem.