Dabīgais saldinātājs medus

Vasarā katrā ziedošā pļavā un puķu dobē dzirdama klusa sanoņa un jūtama liela rosība – bites strādā! Top jauns medus, kuru mēs – lielākā daļa – cītīgi lietojam uzturā, it sevišķi ziemas mēnešos, kad vīrusi un slimības ķeras klāt biežāk. Bet ar ko tas ir tik īpašs un kas jāzina, lietojot medu uzturā?

Medus, bez šaubām, ir viens no vērtīgākajiem dabas produktiem, jo tā sastāvā ir minerālvielas, mikroelementi, fermenti, bioloģiski aktīvas vielas un visi vitamīni, kas nepieciešami organisma imūnsistēmas stiprināšanai un labai veselībai. Medus lieliskās ārstnieciskās īpašības pazīstamas jau kopš seniem laikiem, un to lietot iesaka gan ārsti, gan dietologi. Dabīgais saldinātājs palīdz elpceļu saslimšanām un pat cīņā ar bezmiegu. To izmanto arī brūču un apdegumu ārstēšanā, jo tajā ir vielas, kas iznīcina baktērijas un cīnās pret infekcijām. Nav noslēpums, ka medu aktīvi izmanto kulinārijā un arī skaistumkopšanā. Medu, kurā ir 50–70 % viena auga nektāra, sauc par monofloro medu, un tas ir ārstnieciskāks nekā dažādu, jauktu ziedu medus.

Pavasarī pirmo bites savāc rapšu medu. Tajā ir daudz ziedputekšņu, mazāk bioloģiski aktīvo vielu, tāpēc rapšu medus ir mazāk alerģisks. Tad seko liepziedu, pļavu un meža augu medus. Viens no populārākajiem Latvijā ir liepziedu medus, kas ir gaišs, aromātisks un viegls pēc garšas. Griķu medus ir viens no specifiskākajiem – tam ir īpatnēja garša un smarža, bet pats medus ir tumšs. Griķu medus ir bagāts ar dzelzi un magniju, tāpēc tam ir nedaudz skābena, metāliska piegarša. Iecienītākais pie mums ir viršu medus. Tas ir viens no vērtīgākajiem, jo parasti to nevis izsviež, bet izspiež no šūnām.

Medus ir blīvs un ieteicams cilvēkiem, kam ir problēmas ar sirdi un asinsvadiem. Lai gan medum ir daudz izcilu īpašību, der ievērot arī zināmu piesardzību – jāizvērtē, vai tas uzturā netiek lietots pārāk daudz. Tiesa, tas ir vērtīgāks par cukuru, bet tik un tā tajā uz 100 gramiem medus ir 82 grami cukura, līdz ar to dienā nav vēlams apēst vairāk par 25 gramiem (apmēram 3 tējkarotes).

Kā zināt, ka medus ir labs? Pavisam droši to pateikt nevar, bet Latvijā iegūtais medus skaitās ļoti augstvērtīgs pat pasaules tirgos, tāpēc veikalā vērts izvēlēties tieši pašmāju produkciju. Visdrošākais veids, kā vienmēr tikt pie augstvērtīga medus, ir atrast savu dravnieku, kuram uzticaties un kura medus jūs apmierina, kā arī pirkt tikai to medu, kas ir marķēts un kam ir uzlīmīte ar Latvijas Biškopības biedrības logo un dravnieka numuru.

Vērtīgi zināt. Lai medus nezaudētu labās īpašības, tas jāpievieno siltai, nevis karstai tējai, jo virs 60 grādu temperatūras daļa aktīvo vielu iet bojā un uzturvērtība mazinās. Medu nedrīkst dot bērniem līdz viena gada vecumam. Medus ir vienīgais pārtikas produkts, kas nebojājas un vērtīgās vielas spēj saglabāt gadiem ilgi. Tas nesapelē un nesabojājas pat tad, ja tiek glabāts vaļējā traukā.

Atgadinām, ka šogad Stockmann rūpēs par kvalitatīvu un veselīgu vidi uz sava jumta izvietojis septiņas bišu saimes. Urbānā biškopība ir vēl viens veids, kā vēl vairāk ļaujam dabai “ienākt” pilsētā un pilsētai – dabā. Tiek plānots, ka sezonas beigās bites būs ievākušas ap 350 kilogramiem garda medus, “strādājot” Rīgas parkos. Pilnu rakstu iespējams lasīt šeit>>

Medus daudzveidība Stockmann Deliakteses nodaļā un receptes šeit>>