ARS ItaliCaviar melnie ikri no Itālijas

Melno ikru zīmola ARS ItaliCaviar iegūšana notiek Itālijā. Lai arī Itālija mums asociējas ar sieru, vīnu, picu un pastu un diezgan maz ar  ikriem, patiesībā Itālijā storu audzēšana ikru iegūšanai darbojas jau no 16. gadsimta.  Caviar ikru  audzētavas viena no lielākajām priekšrocībām ir dabīga svaiga ūdens izmantošana, kas izslēdz antibiotiku lietošanu zivju audzešanas procesā.  Audzētavas gada apjoms sastāda 40 tonnas kaviāra, kas ir iespaidīgs šīs delikateses daudzums.

Kas ir jāzin izvēloties un lietojot kaviāru (melnos ikrus):

  • Kaviāram temperatūras ievērošana ir ļoti svarīga, tāpēc kaviāram pēc iespējas ātrāk jabūt ledusskapī aptuveni 0+4oC temperatūrā. Ideāla temperatūra ir -4-2C, bet to grūti nodrošināt mājas apstākļos.
  • Mājās ledusskapī kaviārs jātur vēsākā vietā ledusskapī (lielākoties apakšējā plauktā, dziļumā).
  • Svaigajam kaviāram ir īsāks derīguma termiņš (90 dienas)un augstāki kvalitātes standarti.
  • Pasterizētam kaviāram ir 180 -360 dienas derīguma termiņš (atšķiras dažādiem ražotājiem), tie ir piemērotāki ja paredzēts ilgāks temperatūras režīma traucējums (piemēram ilgāks laiks ceļā). 
  • Mazsalīts (malossol) un iepakojuma nozīme 3% sāls.
  • Savvaļas kaviāra iegūšana ir aizliegta.
  • Uz visiem kaviāriem ir apzīmējumu rinda, piemēram GUE/C/IT/2017/384/OOUME057 kura iekodēts:

stores veids GUE – acipenser gueldenstaedtii (Krievijas store),
iegūšana C – audzēts fermā,
ražotājvalsts IT – Itālija,
ražas gads – 2017,
384 – ražotāja kods,
OOUME057 – indentifikators konkrētajai zivij no kuras iegūts kaviārs.

  • Ja grib ilgāk izmantot kaviāru pēc atvēršanas, tad ļoti svarīgi ir to kārtīgi aizvērt (lai dzirdams klikšķis) un to lietošanai lietot tīru karoti.
  • Kaviāra ēšani jāizmanto stikla, pērļu, porcelāna vai kaula karotes. Metāla karotes var izmainīt kaviāra garšu, tāpēc tās neiesaka lietot.
  • Ja jāizvēlas dzērieni pie kaviāra, tad labāka izvēle ir gāzēts minerālūdens, sauss dzikstošais vīns vai šampanietis, vai degvīns. Par cik kaviāram ir delikāta un maiga garša tas iet labi kopa ar – baltmaizi, pankūkam, sviestu, olu, krejumu.