5 sastāvdaļu receptes

Kad ārā saule silda, putni čivina un daba tā vien sauc pie sevis, nav vajadzība laupīt sev prieku izbaudīt vasaru. Šoreiz rubrikā Anna Birmane dalās ar savā ģimenē iecienītām receptēm, kas palīdz remdēt izsalkumu un pabarot ķermeni ar veselīgiem produktiem, turklāt tas viss no dažām sastāvdaļām, kas neprasa daudz laika virtuvē. Arī Stockmann aicina šovasar tvert katru saulaino dienu, tāpēc iedvesmojies no Annas izvēlētajiem produktiem fiksām maltītēm un receptēm, ko ātri un viegli pagatavot.

 

Stockmann produktu izlase vasaras svinēšanai

Bezē – vasaras ballītēm piestāv vieglas kūkas. Ne tikai vieglas pēc garšas, bet arī viegli pagatavojamas. Šīm pavlovām atliek vien uzlikt krēmu un ogu kalnu, un ballītes galvenais deserts ir gatavs pāris minūtēs.

Rīvēts cietas siers ir produkts, kas bieži glābj ēdienus un maltītes, kad dažās minūtēs jāpasniedz pusdienas izsalkušiem vilkiem.

Grilsieru var cept uz pannas vai uz grila un pievienot salātiem, pastām, sautējumiem, brokastīm un citām maltītēm.

“Rūdolfs” biešu smēriņš piemērots sendvičiem, uzkodu platēm vai ar vārītiem graudaugiem, piemēram, makaroniem. Šis biežu biezenis ir brīnumprodukts, kam jābūt ledusskapī.

Zaļie griķi – vasara ir laiks, kad katram no mums ir vēlēšanās ēst mazliet vieglākas maltītes, tomēr uzņemt graudaugus. Zaļie griķi ir brīnišķīga alternatīva grūbām vai makaroniem.

Sardīnes tomātu mērcē. Mums visiem nepieciešamas jaunas garšas mūsu ēdienkartē. Sardīnes ir lielisks produkts, ar ko atsvaidzināt paleti un savu ēdienkarti.

Tortiljas ir mūsu ģimenes “must have”. Tām mājās jābūt vienmēr! Lai karstajā sezonā neēstu tik daudz maizes, ikdienā izmantojam tortiljas gan brokastīs, gan gatavojot kebabus. Tas ir lielisks produkts, ko lietot gan ikdienā, gan izbraucienos. Ja tortiljas nav apēstas, tad tās viegli var pārvērst čipsos – sagriežot gabaliņos, apslakot ar olīveļļu un izcepot uz pannas vai krāsnī.

 

Receptes

Vistas tortiljas

SASTĀVDAĻAS

4 porcijām

4 vistas šķiņķīši (atkauloti)
8 tortiljas
1 brokolis
2 ēdamkarotes tahini pastas
1 cukīni
sojas mērce
1 ēdamkarote medus
sāls pēc garšas
pipari pēc garšas

 

PAGATAVOŠANA

Vistas šķiņķīšus apcep uz pannas, līdz tie ir zeltaini brūni, beigās pievieno medu. Atdzesē un sagriež šķēlītēs. Cukīni nomazgā, nosusina un sagriež tievās strēmelītēs.
Katlā uzvāra ūdeni, pievieno lielu šķipsnu sāls un šķēlēs sagrieztu brokoli. Vāra 3 minūtes, tad nokāš. Traukā samaisa tahini pastu ar 2 ēdamkarotēm ūdens un 1 ēdamkaroti sojas mērces. Samaisa visu līdz viendabīgai konsistencei. Traukā pie mērces pievieno brokoļus un vistu. Rūpīgi samaisa. Tortiljās tin vistu, brokoļus un cukīni. Tortiljas aiztin ciet un cep uz pannas, līdz tās ir zeltaini brūnas no abām pusēm.

 

GRILĒTS LASIS AR KRĀSNĪ CEPTIEM ĶIRŠU TOMĀTIEM

SASTĀVDAĻAS

4 porcijām

500 g laša
500 g ķiršu tomātu
100 g rukolas
1 sarkanais sīpols
1 citrons
1 tējkarote medus
olīveļļa
sāls pēc garšas
pipari pēc garšas

 

PAGATAVOŠANA

Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 ºC temperatūrai. Cepamajā traukā liek tomātus, apslaka nedaudz ar olīveļļu, un liek cepties 30 minūtes. Pēc cepšanas pievieno sāli, piparus, šķipsniņu citrona mizas un medu. Tomātiem pievieno plānās šķēlītēs sagrieztu sīpolu un rukolu. Pirms pasniegšanas apmaisa. Sakarsē grila pannu, un liek virsū lasi ar ādu uz leju. Lasi cep 3–4 minūtes no katras puses. Pasniedz kopā ar salātiem. Sāli un piparus pievieno pēc garšas. Pasniedzot pievieno citrona daiviņas.

 

AVOKADO PASTA

SASTĀVDAĻAS

4–6 porcijām

400 g saldētu zaļo zirnīšu
2 daiviņas ķiploku
1 avokado
50 g Indijas riekstu
250 g pastas
olīveļļa
sāls pēc garšas
pipari pēc garšas

 

PAGATAVOŠANA

Makaronus izvāra atbilstoši norādījumiem uz iepakojuma. Pēc vārīšanas atdzesē. Atsevišķā katlā uzvāra ūdeni un pievieno zirnīšus. Vāra 5–7 minūtes, līdz zirnīši kļuvuši mīksti. Pēc karsēšanas nokāš un atdzesē. Pannā uz nelielas uguns apcep Indijas riekstus, 1 ēdamkaroti olīveļļas un ķiploka daiviņas, līdz viss ir zeltaini brūns. Atdzesē. Blendera traukā liek avokado, riekstus un ķiplokus. Visu blendē, līdz izveidojusies krēmīga masa. Ja nepieciešams, pievieno ūdeni, lai konsistenci padarītu nedaudz šķidrāku. Pēc garšas pievieno sāli un piparus.

 

ZEMEŅU UN SPINĀTU SALĀTI

SASTĀVDAĻAS

4 porcijām
1 kg zemeņu
200 g baby spinātu
50 g mandeļu skaidiņu
sula un miziņa no ½ citrona
olīveļļa
sāls pēc garšas
pipari pēc garšas

 

PAGATAVOŠANA

Trauciņā pagatavo mērci. Sajauc 2 ēdamkarotes olīveļļas ar sulu un rīvētu miziņu no ½ citrona, pievieno sāli, piparus un 1–2 saspaidītas zemenes. Visu rūpīgi samaisa kopā. Bļodā liek spinātus, sagrieztas zemenes un apceptas mandeļu skaidiņas. Pirms pasniegšanas salātus sajauc ar mērci.

 

RABARBERU UN ZEMEŅU TARTE TATIN

SASTĀVDAĻAS

4–6 porcijām

2 plāksnes saldētas kārtainās mīklas
500 g zemeņu
1 rabarbers
50 g sviesta
100 g cukura

panna ar metāla rokturi

 

PAGATAVOŠANA

Šo desertu gatavo pannā ar metāla rokturi vai cepamajā traukā.

Saldētās mīklas plāksnes atlaidina. Zemenes notīra un sagriež ceturtdaļās. Rabarberus nomizo un sagriež gabaliņos. Pannā izkausē sviestu kopā ar cukuru. Pievieno rabarberus, un pavāra 5 minūtes. Noņem no uguns, un pievieno zemenes. Kārtaino mīklu mazliet izrullē, ja nepaciešams, ņem divas plāksnes, ūdeni izmantojot kā līmi to salipināšanai. Mīklu pārklāj pannas saturam, liekās maliņas ieloka uz iekšu. Ar dakšiņu sadursta mīklā dažus caurumiņus. Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 ºC temperatūrai. Tarti cep 25–30 minūtes, līdz virspuse zeltaini brūna. Pēc cepšanas atdzesē 10–15 minūtes. Pasniedz siltu.

 

GATAVO: ANNA BIRMANE
FOTO: MĀRIS KISEĻOVS
STILS: LINDA VILMANSONE